Dossier: De grote overstap naar een natuurlijke shampoo

‘The Case’

Langzaam begint de natuurlijke ‘koorts’ zich als een soort van olievlek te verspreiden. Groente komt louter nog van biologische oorsprong, e-nummers worden rigoureus geboycot, potjes Nivea worden op ´onbaatzuchtige´ wijze aan mams gedoneerd en de kokosolie heeft naast het crispy maken van mijn boekweit-pannenkoekjes tevens de hoffelijke taak mijn, van-origine-wat-trekkerige, huidje te hydrateren.

En tsja het kon ook eigenlijk anders dat ook mijn ‘Elvive’ onder vuur zou komen te liggen. M’n Elvive, beter bekend als m’n jarenlange trouwe bondgenoot waar ik altijd steevast op kon bouwen, die altijd deed waarvoor ze werd betaald en me nimmer nooit in de steek liet. Hoe ernstig m’n coupe er ook aan toe was, droog, vet, geklit, ruw of doordrenkt met sigaretten- en alcoholodeurs, die rode duivel weigerde nooit dienst en bezorgde me compromisloos die glanzende, makkelijk doorkambare, ultragladde lokken. Nee dit was een kerngezonde relatie waar nooit iets of iemand tussen zou komen.

En naast deze rotsvaste alliantie, was er nog dat natuurlijke uitstapje van een paar jaar terug waarna m’n hoofd oogde alsof er zojuist een glibberige editie van Te-land-ter-zee-en-in-de-luchts ‘glij ‘m d’rin’ had plaatsgevonden, wat maakte dat ik de overstap naar die natuurlijke overkant steeds wat vooruit schoof. Maar het moment is daar; m’n grote groene kloppende hart neemt geen genoegen meer met de 45 chemische ingrediënten waarvan ik de naam niet eens kan uitspreken en dan zijn het voornamelijk de siliconen, parabenen en sulfaten die me letterlijk de kriebels bezorgen.

De feiten’

Eerst maar eens op onderzoek uit en wat blijkt? Beweerd wordt dat de aanbreng van chemicaliën op de huid zelfs nog schadelijker is dan het eten ervan. Als we eten kunnen giffen beter uitgescheiden worden; de verwerking begint al in de mond, waarna de maag verteert zodat de uitgefilterde toxines vervolgens door de lever onschadelijk gemaakt kunnen worden. Chemicaliën op de huid gaan echter direct de bloedbaan in en circuleren binnen no-time, ‘ongefilterd’, door ons hele lichaam.

Siliconen
Bijna alle ingrediënten die eindigen op -cone, -xonol, xane zijn siliconen en zijn onder andere verantwoordelijk voor de gladde en zachte lokken. Omdat het een laagje over je (hoofd)huid legt, wordt je huid afgesloten wat enerzijds goed is; het houdt vocht binnen, anderzijds raken je poriën en haarschubben verstopt waardoor tevens bacteriën en talg binnen worden gehouden. En dat wil je niet. Daarnaast is het probleem met siliconen dat ze lastig uit te wassen zijn en je dus een agressieve reiniger nodig hebt. En zelfs met deze krachtpatser blijft het lastig alle siliconen uit je haar te wassen, waardoor je een build-up krijgt met doorgaans zwaar en vet haar tot gevolg. Wat ga je doen? Juist ja, vaker je haar wassen en de vicieuze cirkel is rond.

SLS, SLES, sulfaten
JBJZoals hierboven te lezen leggen siliconen een laagje om je haar heen, wat het afsluit en zorgt voor die glans nadien. Het probleem is echter dat deze ‘jongens’ lastig uit te wassen zijn en je daarvoor een krachtige reiniger nodig hebt zoals SLS of SLES, oftewel sulfaten. Dit omstreden goedje is in staat al het vuil, waaronder de siliconen, uit je haar te trekken en is tevens verantwoordelijk voor het schuimende effect. Thumbs up zou je zeggen, is het niet dat buiten de agressiviteit, je haar en hoofdhuid worden afgesloten van zuurstof en er dus letterlijk niet geademd kan worden. Daarbij is er de afgelopen jaren veelvuldig onderzoek gedaan naar het gebruik van SLS en daarbij zijn een aantal onderzoekers van mening dat het op lange termijn zelfs kankerverwekkend zou kunnen zijn. In combinatie met de stoffen DEA, TEA of MEA (wat vaak voorkomt) blijkt SLS op de huid carcinogeen te zijn, wat betekent dat wanneer men in contact met de stof komt dit kanker kan veroorzaken. Nadat we onze haren ermee hebben gewassen, blijft de SLS maar liefst 5 dagen in ons lichaam aanwezig. Jak!

Parabenen
Shampoos die water bevatten moeten geconserveerd worden om te voorkomen dat er allerlei vieze schimmels en bacteriën in gaan groeien. Eén van de meest voorkomende conserveringsmiddelen zijn parabenen welke vrij gemakkelijk te herkennen zijn aan hun naam: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen. Naast het feit dat parabenen door het afsluiten van de hoofdhuid eczeem en schilferende uitslag kunnen veroorzaken, zijn er daarnaast sterke vermoedens over hun hormoon verstorende werking. Parabenen imiteren namelijk het lichaamseigen hormoon oestrogeen en zorgen daardoor voor een disbalans tussen oestrogeen en progesteron wat kan leiden tot een oestrogeendominantie met mogelijke klachten als vermoeidheid, depressie, slecht functionerende schildklier, slapeloosheid, endometriose en zelfs borstkanker tot gevolg. Dat vertelt Doutzen er niet bij in de reclame!

‘De test’

Oké maar wat dan? Er wordt niet voor niks op grote schaal gekozen voor bovenstaande ingrediënten-cocktail; het is goedkoop, gebruiksvriendelijk en doet steevast wat er wordt gevraagd. Ik zeg tijd voor de test. Ik bombardeer mezelf tot proefpersoon en ga op zoek naar een siliconen, parabenen en sulfaatvrije nieuwe BFF.

Rechtstreeks uit het keukenkastje; baking soda & appelazijn
EAzijnn ondanks dat ik vrij ver ga in mijn ‘groene’ ambities, besluit ik de hardcore variant van ‘no poo’, oftewel het niet meer wassen van je haar zodat het natuurlijke reinigingsmechanisme weer wordt hersteld, even oversla. Desalniettemin begint mijn zoektocht vrij ‘plain’ in mijn keukenkastje en ontstaat er een shampoo uit 1 eetlepel baking soda vermengd met 1 kopje water en creëer ik een ‘conditioner’ van 50% appelazijn, 50% water en een drupje natuurlijke olie. Je brengt de ‘shampoo’ aan op je haar en masseert het vervolgens zachtjes in. En waar normaal schuim het teken is dat de substantie haar werk doet, is er in dit geval werkelijk niets waar dit aan af te lezen is; m’n haar voelt stroef en ruwig aan. Score gebruikerservaring: -8.

Op hoop van zegen spoel ik m’n haar grondig uit (belangrijk!) om vervolgens de azijn-oplossing aan te brengen. Buiten het feit dat de geur nou niet bepaald zorgt voor de ‘FA-AAAAAAAA experience’, komt de echte anticlimax pas als ik m’n föhn na de gebruikelijke droogtijd neerleg; m’n haar oogt drijfnat. Bovendien ruik ik alsof ik de afgelopen dagen ondersteboven in een ton zure haringen heb gehangen. Maar aangezien deze greenbee niet voor 1 gat te vangen is, probeer ik het die dagen erop nog een paar keer (wat overigens niet aan te raden is; het advies blijkt om je haar maximaal 1x per 2 weken met het baking soda te wassen), maar de misère houdt aan wat me doet besluiten het wat ‘hogerop’ te zoeken.

Rechtstreeks uit de natuur; Gefermenteerde shampoo uit Chili
Mas NewenEn wel in Chili. Op de lokale bio-markt scoor ik de gefermenteerde shampoo ‘Mas Newen’ uit Chili waar ingrediënten als zeepnoot, Thaise ananas, limoen en Indiase rozenappel de verwachtingen hoog doen spannen. Ik begin de shampoo in te masseren en helaas, wederom geen schuim. En ondanks het feit dat ik weet dat juist het schuim vaak duidt op agressieve stoffen, blijft het een onbevredigende ervaring; het is als een Efteling zonder sprookjesbos, een festival zonder muziek of bier zonder alcohol. Enfin de geur is, laten we zeggen, erg natuurlijk en ondanks de iets hogere score op gebruikerservaring, galmt de Badedas tune nog niet door de badkamer. Het doorkammen van m’n haar maakt me bovendien een volle-borstel-haar armer en een bosje-grijs-haar rijker en na m’n föhnbeurt lijkt het wederom alsof m’n haar heeft meegedraaid in het Twents kampioenschap eierbakken. En geloof me; ik heb echt wat over voor een natuurlijke lifestyle, maar met een vet pannetje rondlopen charmeert niemand.

Rechtstreeks uit de natuurwinkel
Op naar de natuurwinkel, kijken wat er naar aanleiding van mijn verhaal wordt geadviseerd. Ik kom thuis met een shampoo van Phyto en een conditioner van Weleda. Daarnaast heb ik de tip gekregen m’n hoofdhuid eerst wat te masseren, de shampoo aan te brengen, uit te spoelen, opnieuw aan te brengen, goed in te masseren, 2 minuten te laten inwerken om ‘m vervolgens grondig uit te spoelen. Ook het advies om m’n haar vooraf te kammen en tijdens het inwerken van de crèmespoeling met een grove kam door te kammen neem ik ter harte. De aardige dame vertelt me tevens dat het even kan duren voordat de siliconen helemaal verdwenen zijn uit het haar, wat je inderdaad de eerste tijd een vettige haartooi kan opleveren.

En jawel hoor, toen was er (engelenzang)… Schuim! Ook de geur is prettig wat maakt dat de gebruikerservaring een dikke 8 scoort. De conditioner zorgt niet voor die vertrouwde gladde, zachte uitwerking en ook het doorkammen blijft wat penibel, echter is de geur goed en belangrijker nog; na het drogen zie ik voor het eerst weer m’n oude vertrouwde frisse lokken in de spiegel en voel ik me sinds tijden weer ouderwets ‘schoon’. En dit schone gevoel houdt zeker zo´n 3 dagen aan, een resultaat wat ik met m´n Elvive doorgaans niet haalde.

‘De uitspraak’

Oke oJonndanks deze geslaagde laatste ervaring, ben ik er nog niet; ik merk dat zowel mijn haar als ikzelf niet blij worden van de wekelijkse worstelpartijtjes tussen haar en borstel (er komen zelf trauma’s omhoog waarbij m’n moeder tot-huilens-toe de borstel door m’n klittekop jakkerde), daarnaast heb ik het vermoeden dat de alcohol in de Weleda conditioner m’n haarpunten gortdroog maakt wat regelmatig resulteert in een coupe die niet had misstaan op het podium naast Jon Bon Jovi in zijn living-on-a-prayer-hoogtijdagen.

Maar terug wil ik niet en kan ik trouwens ook niet meer. Ik merk dat m’n haar steeds minder snel vet wordt en daarnaast geniet ik van de natuurlijke geur en de wetenschap dat m’n lichaam geen zware manoeuvres hoeft uit te voeren om de chemische troep af te breken. En uit gemak val ik nog weleens terug op mijn guilty ‘Elvive’ pleasure. Maar het klopt voor m’n gevoel gewoon niet meer; het voelt te glad, te glanzend, te smooth en nog maar niet te spreken over de parfumlucht die me telkens weer volledig bedwelmd.

En oké de eerste weken, misschien wel maanden, hoef je niet te rekenen op opmerkingen als ‘Pam, je haar danst’ of het gevoel van ‘Because you’re worth it’, maar geloof me, het hardere werk (flink inmasseren, ijverig doorkammen, het kanaliseren van wat stomende frustratie her en der) loont en je weet wat ze zeggen: goed werk heeft nou eenmaal wat tijd nodig!

Benieuwd naar jouw ervaringen, ik kan er vast nog een hoop van opsteken (en dan heb ik niet over m’n haar;)

4 Comments

  • Brigitte schreef:

    Hoi Len, ik wilde ook No-Poo uitproberen. Heb mijn haar gewassen met een zelfgemaakte natuurlijke zeep. Ik heb het een paar weken volgehouden. Mijn haar werd er ook stug van, droogde erg uit. Toen ook weer snel terug naar mijn favoriete Phyto. Weleda beviel mij ook niet, voor mij alleen maar Phyto, die dus ook conditioners, maskers, zelfs een dagcreme hebben. Wat ik ermee opgeschoten ben is dat ik nu nog maar twee keer per week mijn haren was, in plaats van om de dag. En geen jeuk meer in mijn oren.

  • Tnx Brigitte! Ja ik ben ook te spreken over Phyto, misschien ook maar eens de conditioner proberen dan! Hoewel ik nu ook de conditioner van Dr. Organic heb en die bevalt me ook goed. De shampoo overigens totaal niet. Inmiddels een aardig rekje aan producten, misschien een idee om eens onderling wat uit te wisselen voor de Willie Wortels onder ons;)

  • Cindy schreef:

    Het is een proces! Heel fijn om het jouwe te lezen. Ik ben inmiddels zover dat ik nog eens per week mijn haar was (voorheen om de dag). Mijn favo merk is Wunderbar, lekker spul zonder parabenen maar waarschijnlijk nog wel met een hoop andere zooi. Ik las ergens dat het beter is eerst conditioner in je haar te doen, dat uit te spoelen en dan je haar te wassen met shampoo, zodat echt alle conditioner ook goed is uitgespoeld. Klinkt misschien niet heel logisch, maar als je het twee keer hebt gedaan lijkt het alsof je nooit anders deed. In het weekend heb ik de bananenshampoo van de Body Shop gekocht (die geur! MMMMM) en een laat-ik-dees-eens-proberen-shampoo van Dr. Organic (also with a very nice smell). Ik verheug me al op mijn volgende haar-was-sessie 🙂 Tussendoor smokkel ik trouwens af en toe nog wel met droogshampoo..

  • Admin schreef:

    Dankjewel Cindy! Ga ik ook eens proberen met die conditioner. Heb nu een fijne combi gevonden; de shampoo van Phyto en de conditioner van Dr. Organic. En laatst las ik ook dat je als droogshampoo Arrow Root kunt gebruiken en voor brunettes dat kunt mengen met cacoa poeder. Baking soda wist ik al, maar dit is nieuw voor me en laat ik nou net nog een pot hebben staan waar ik me geen raad mee wist;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.