10 tips die je helpen bij het stoppen met Antidepressiva

fd86b2afc9e14fb0fcf04361918bf1a4

Update: lees hier mijn nieuwe blog over ‘omgaan met angst’

Radar, Zembla, de ene na de andere documentaire over het verontrustende gebruik van Antidepressiva komt voorbij. Maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders slikken momenteel dan ook dit omstreden medicijn waarvan ik er tot een jaar geleden eentje was. Want ook mijn huisarts schreef, na aanhoudende paniekaanvallen en lichamelijke uitputting, het ‘pilletje’ zo´n 2 jaar geleden voor. Of ik het nodig had? Misschien. Was ik er zonder ook uitgekomen? Zou kunnen. Het enige wat ik zeker weet is dat zowel het starten als het stoppen een barre tocht is wat maakt dat veel mensen zich genoodzaakt voelen de pil te blijven slikken. Omdat ik weet hoe moeilijk het is. Omdat ik weet hoe eenzaam en radeloos je je kunt voelen tijdens en na het afbouwproces, hoop ik je met deze 10 tips te helpen om voor eens en altijd af te rekenen met deze zogenaamde ‘anti-piekerpil’;

1. Vergeet het verhaal over het ontbrekende stofje in je hersenen

Wellicht is ook jou, naast 73% van de door Radar 16.000 ondervraagde ervaringsdeskundigen, verteld dat er een stofje in je hersenen ontbreekt waardoor je het antidepressivum nodig zou hebben. Dr. Prof. Peter Gotzsche, zelf jarenlang werkzaam geweest in de farmaceutische industrie totdat hij ontdekte dat bepaalde onderzoeken werden gemanipuleerd en suïcidale voorvallen werden achtergehouden, ontkracht dit stellig (aflevering Radar, minuut 19); ‘Het is een enorme leugen, dat je depressief wordt van een chemische onbalans doordat je een serotoninetekort zou hebben in je hersenen. Dat is nog nooit aangetoond met betrouwbaar onderzoek. En psychiaters weten ook dat dit een leugen is, maar desondanks wordt dit verhaal nog steeds aan de lopende band verspreidt.’

En ja er is inderdaad een onbalans, maar met Antidepressiva breng je je hersenen juist nog een chemisch stapje verder weg van die natuurlijke balans. De initiële onbalans is er met een reden, wat me brengt bij punt 2:

2. Zoek hulp

Je bent hetIMG_3280 medicijn destijds niet voor niets gaan slikken; er waren klachten en deze klachten zijn wellicht door het antidepressivum verminderd, maar niet opgelost. Belangrijk is het dus om deze klachten, mocht je dat nog niet hebben gedaan, serieus te nemen. Klachten en ongewenste gevoelens zijn een signaal van je lichaam om met aandacht naar dingen te kijken. Het is een verzoek van je lichaam om te luisteren naar wat het je wil zeggen. Ga samen met een psycholoog, alternatief therapeut of andere hulpverlener dieper in op de materie. Wat wil het jou vertellen? Vergeet niet dat het overgrote deel van klachten en ongewenste gevoelens ontstaan om jou vooruit te helpen; om blokkades aan het licht brengen, om je bewust te maken van iets in je huidige leven wat je niet dient, ter verwerking van of om een noodzakelijke verandering teweeg te brengen. Doe er je voordeel mee en ga op onderzoek uit!

3. Neem alle tijd

Wat je ook doet, luister niet naar het advies van de dokter of de fabrikant om binnen 2 weken volledig af te bouwen. Om je een indicatie te geven; ik slikte 6 maanden 75 mg. Venlaflaxine (Effexor) en heb er in totaal ruim 4 maanden over gedaan volledig af te bouwen. Hierbij mijn afbouwschema:

Stap  Mg. #weken
75
1 67,5 3
2 52,5 3
3 37,5 3
4 22,5 3
5 15 3
6 7,5 2
7 4 2

 

Mocht je willen afbouwen, overleg dit dan altijd eerst met je huisarts. Je kunt dan tevens een voorstel voor een mogelijk afbouwschema voorleggen.

4. Maak zelf kleinere porties

Aangezien de farmacie er weinig belang heeft dat jij succesvol stopt met hun medicijn, zijn er doorgaans geen kleinere doseringen of afbouwsetjes verkrijgbaar, dus zal je zelf aan de slag moeten. In geval van de Venlaflaxine kun je de capsule opendraaien en er bolletjes uithalen. Met behulp van een precisie weegschaal kun je vervolgens de juiste doseringen afmeten en je voorraad voor die betreffende periode klaarmaken (zie afbouwschema hierboven). Het is wat gepriegel, maar op een gegeven moment krijg je er handigheid in en begint het zelfs een beetje leuk te worden aangezien het goed voelt steeds minder bolletjes nodig te hebben. Ook als je het Antidepressiva in tabletvorm slikt, kun je met behulp van een weegschaal kleine partjes maken.

5. Start met mediteren

ed1f42bc2716ae788588132735163079Zoals eerder verteld wil je lichaam je iets vertellen, maar doordat we zo druk zijn in ons hoofd is het bijna onmogelijk die stem te horen. Ons overvolle bestaan maakt dat we totaal niet meer in contact zijn met ons lichaam en met onze intuïtie. Mediteren kan je helpen dat contact te herstellen. Daarnaast helpt mediteren je om te leren kijken naar bepaalde gevoelens en gedachten en er afstand van te nemen in plaats van erin mee te gaan. Begin heel klein, bijvoorbeeld met een minuutje of 5 per dag. Stel je timer in en probeer je gewoon eens te focussen op je ademhaling. Niks meer niks minder, een volledige in- en een volledige uitademing volgen. En grote kans dat je continu je aandacht verliest en dat is helemaal oké. Je zult merken hoe meer je oefent, hoe beter het gaat. Mocht deze oefening niet werken voor je, dan vind je op YouTube tal van andere oefeningen. Ontdek wat er bij jou past en zet door. Dit doorzettingsvermogen ga je namelijk nodig hebben in het proces, dus train het zoveel je kunt.

6. Zoek lotgenoten / forum

Ondanks dat je wellicht liefdevolle mensen in je omgeving hebt die je te allen tijde willen bijstaan, is het voor hen moeilijk te bevatten wat zo’n afbouwproces inhoudt en teweegbrengt. Daarom is het goed, zowel offline als online, mensen om je heen te verzamelen die begrijpen waar je doorheen gaat. Die je, wanneer je je wat minder voelt, niet hoeft te overtuigen waarom je zo graag wilt stoppen met het Antidepressivum. Juist dan is het fijn om mensen om je heen te hebben die je stimuleren. Die je vertellen dat deze momenten erbij horen, die je vertellen dat zij die momenten kennen en je tevens vertellen dat deze momenten ook weer voorbijgaan. Ik heb enorm veel steun gehad aan het Antidepressivahulp-forum; om m’n hart te kunnen luchten, succesverhalen te lezen van stoppers en waardevol advies te krijgen op momenten dat ik het zelf echt even niet meer wist.

7. Zorg goed voor jezelf

IMG_3288Je lichaam gaat in een ontgiftingsmodus, dus probeer jezelf daarin zo goed mogelijk te ondersteunen. Drink veel water, beweeg regelmatig en probeer te matigen met suiker, alcohol, koffie en andere oppeppers. Kies daarentegen voor veel groente, fruit (evt. biologisch) en puur eten zonder toevoegingen. Maar ben ook lief voor jezelf! Neem op tijd je rust en pamper jezelf waar mogelijk. Ga lekker veel de natuur in, naar de sauna en doe dingen waar je blij van wordt! Wellicht zijn er hobby’s van vroeger waarvoor je door je drukke bestaan geen tijd meer nam of zijn er dingen die je altijd nog eens had willen doen; ga ze doen! Ontdek opnieuw waar jij positieve energie van krijgt, waar jij blij van wordt zonder dat je daarbij met iets of iemand rekening hoeft te houden.

Daarnaast kan yoga je helpen meer in je lijf te komen en rust te vinden. Bij angst- en paniekklachten kan yoga je tevens leren beter met deze klachten om te gaan. Dit is niet van de een op andere dag. Het is een keuze die je maakt, een intentie die je zet; de intentie dat je vanaf nu jezelf beter wil leren kennen en wil gaan luisteren naar wat je hart je te vertellen heeft. Het yogapad heeft mij daarbij enorm geholpen. Het blog wat ik onlangs schreef over omgaan met angst, kan je daarin tevens ondersteunen.

8. Probeer te matigen met reguliere kalmerings- en slaappillen

Zoals eerder verteld verkeert je hersenpan in een (chemische) disbalans. Haar natuurlijke reactie is om alles in het werk te stellen om deze disbalans te herstellen wat zowel op fysiek als emotioneel vlak een hoop teweegbrengt. Je kunt je voorstellen dat het slikken van nog meer chemische ‘beïnvloeders’, en daarmee bedoel ik vooral de benzodiazepinen oftewel de ‘pammetjes’ (oxazepam, diazepam, alprazolam, etc), niet bijdragen aan dit proces. Het nadeel aan deze middelen is dat ze naast de snelle effecten ook héél verslavend zijn en (afhankelijk van het soort Antidepressiva) werken op dezelfde hormonen waardoor je herstellend systeem een slinger in de verkeerde richting krijgt.

IMG_3269Maar ik weet hoe ten einde raad je soms kunt zijn en hoe fijn het dan is om ergens op terug te kunnen vallen. En een pammetje op z’n tijd kan dan precies zijn wat je nodig hebt en dat is helemaal oké. Probeer de volgende ‘regels’ met betrekking tot het gebruik van deze middelen in je achterhoofd te houden;
• Zo weinig mogelijk
• Zo kort mogelijk
• Als het kan zonder of met een natuurlijk alternatief

Zelf heb ik goede ervaringen met Valeriaan. Vermijdt daarentegen St. Janskruid, aangezien de werkzaamheid overeenkomt met die van Antidrepessiva en dat de boel wederom in de war kan schoppen. Het kan overigens bijdragen om jezelf bij een Natuurgeneeskundig Therapeut te laten ‘uitlezen’. Er wordt dan gecheckt waar jouw lichaam tekorten aan heeft en welke aanvullingen op het gebied van onder andere vitaminen en mineralen je kunnen ondersteunen in het proces.

9. Neem genoeg ruimte voor jezelf

IMG_1742 (1)Licht werkgever, familie en vrienden in van je afbouwproces en informeer ze dat je wellicht de komende periode wat meer ruimte voor jezelf nodig hebt. Hang er geen tijdsslot aan. Het proces ontvouwt zich op haar eigen tempo. Ook al zijn er honderden redenen die je doen denken dat het onmogelijk is die tijd en ruimte voor jezelf te nemen, weet dat er altijd een weg is en dat jouw gezondheid en welbevinden belangrijker zijn dan wat dat ook. Weet dat wanneer jij in balans bent, dat wanneer jij dingen kunt doen en liefde kunt geven vanuit de juiste motivatie, dat voor jouw omgeving het ultieme cadeau is.

10. Weet dat het voorbij gaat

Bij ieder klein stapje ervaar je wellicht wat ontwenningsverschijnselen. In mijn geval (met de Venlaflaxine) ervoer ik telkens na zo’n 3 dagen een sluimerende angst op de achtergrond, niets overheersend en welke ook weer vanzelf verdween na een dag of 2. Dat zijn vooral ontwenningsverschijnselen; dus de lichamelijke en emotionele verschijnselen die, direct of net nadat je je lichaam het stofje hebt ontzegd, optreden.

1e04e9a9df8aa065b64e0f46a5011015
In mijn geval kwam de echte klap pas na 3 maanden. Noem het ontwenning, noem het alsnog dealen met onverwerkte emoties welke in mijn geval naar de oppervlakte kwamen via gevoelens van angst- en paniek. Door het persoonlijke werk wat ik onder andere in dat voorafgaande jaar had gedaan, en dan zijn het vooral de meditatie- en yogatechnieken die me houvast gaven in angstige periodes en me in staat maakten ‘te kunnen zijn’ met paniek, is het me gelukt door deze periode heen te komen en kan ik hier met gepaste trots verkondigen dat ik inmiddels ruim 1 jaar ‘clean’ ben.

Tot slot

19c4e30002c3050b21d1d9469c54b206De grootste uitdaging is te gaan geloven in jouw eigen kracht. Met een pilletje verleggen we de verantwoordelijkheid naar buiten, naar iets wat zich heeft bewezen effectief te zijn; er zijn immers een miljoen andere gebruikers en nog maar niet te spreken over het legio aan reguliere en ‘wetenschappelijke’ ambassadeurs van het pilletje. Dus waarom daaraan twijfelen? Maar deze ambassadeurs maken tevens dat wij gaan handelen vanuit angst, angst dat we het zelf niet aankunnen en de overtuiging dat we iets nodig hebben buiten ons. En soms is dat ook zeker het geval, zondermeer. Maar belangrijk is daarbij de verantwoording bij jezelf te houden, de intentie te hebben dat ondanks de gekozen ondersteuning, je blijft werken aan de onderliggende vraag en beweging. Ben bereid dingen te veranderen, vertrouwde paden achter je te laten en soms moeilijke keuzes te maken om dingen te doorbreken, maar weet dat het je altijd brengt naar iets wat beter past.

Dus blijf geloven en WEET dat het goedkomt, je bent zoveel sterker dan je denkt en het wordt tijd dat we daar zelf weer in gaan geloven!

En nogmaals dit is mijn verhaal gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. Stop nooit zomaar en raadpleeg altijd eerst je huisarts voordat je bepaalde stappen gaat ondernemen.

En als je wil, deel hieronder jouw verhaal; weet dat het jezelf en de ander kan helpen. En al voelt het soms wel zo; je staat niet alleen in dit proces! Je kunt het!

 

b39f719da07e3fa9f2b46ef07655dd74

 

14 Comments

 • Yenthe Kanters schreef:

  Waaw mooi.. Wat fijn dat je dit met ons wilt delen, waarin je je eigen kwetsbaarheid bloot geeft en andere daarmee inspireert.

 • Lenneke schreef:

  Tnx lieve Yent!

 • richard schreef:

  ik ben op zoek naar meer succesverhalen van mensen die gestopt zijn met antidepressiva??? ik heb dat heel hard nodig want ik zit nu midden erin. En de theorie van een stofje dat ontbreekt vind ik een hele goede om als eerst onderuit te halen!!!

 • Lenneke schreef:

  Hi Richard, goed dat je dit artikel al hebt gevonden! En goed dat je het aangaat! Ik heb heel veel gehad aan het forum wat ik in het artikel heb aangehaald, daar zijn meer succesverhalen te vinden. Hopelijk heb je iets aan de tip en helpt het je erdoorheen. Je bent sterk genoeg, twijfel daar nooit aan! Zet ‘m op! Lfs Lenneke

 • Jasmijn schreef:

  Ha Richard,

  Ik zit ook middenin het afbouwproces, misschien kunnen we in contact met elkaar zijn, het zou zo fijn zijn een ‘afbouwmaatje’ te hebben….

  Heel veel succes en kracht!

  groetjes, Jasmijn

 • Jasmijn schreef:

  Ha Lenneke,

  Wat fijn dat je hier aandacht aan besteedt, en wat goed dat je nu ‘clean’ bent !!
  Ik zie op het Antidepressiva-forum berichten van 2015.
  Zou jij wellicht, mocht Richard daar interesse in hebben, mijn mail-adres aan hem willen geven?
  Ik kan hem geen succesverhaal geven helaas :-(, maar misschien kunnen we elkaar ondersteunen.

  Hartelijke groet,
  Jasmijn

 • Lenneke schreef:

  Hi Jasmijn, dankjewel voor jouw berichtje en ik heb je gemaild! Ik ben ervan overtuigd dat er 2 nieuwe succesverhalen bij gaan komen;). Geef ‘m van jetje, je bent zo ontzettend sterk! Veel liefs

 • Jasmijn schreef:

  Ik hoop het maar dat ik zo sterk ben. Het is zo verschrikkelijk zwaar 🙁
  Dank je wel voor je vertrouwen!!
  Liefs, Jasmijn

 • richard schreef:

  Dank je Lenneke en Jasmijn, na vier weken in een kliniek te hebben gezeten, ben ik erachter gekomen dat dat me niets heeft gebracht. Nu weer thuis met het gevoel dat mijn zenuwen open liggen. Maar ik geef nog niet op. Ik ben blij met Jasmijn in contact te zijn gekomen, we kunnen elkaar tips geven. Lenneke, waren er nog andere echte tekorten in je lijf. Nog steeds ook op zoek naar meer succesverhalen!! liefs Richard

 • Lenneke Lenneke schreef:

  Richard wat ontzettend cool dat je doorzet, je dapperheid wordt beloond, zonder twijfel! Elementair magnesium van vitals is wellicht een mooie ondersteuning, kan nooit kwaad in ieder geval! En daarnaast is het raadzaam om in de herfst/winter vitamine D te suppleren!

 • richard schreef:

  Jasmijn en ik zijn een Facebook groep gestart om mensen die midden in het proces zitten zoals wij zelf te inspireren en ondersteunen. Want we kunnen wel wat steun gebruiken!! Herkenbaar? kom dan bij de groep stoppen met antidepressiva en voel je nog meer gedragen in het stoppen met antidepressiva!!

 • Lenneke Lenneke schreef:

  Wauwie kippenvel! Wil je even een linkje naar de groep plaatsen Richard, zodat mensen ´m kunnen vinden. Merci!

 • richard schreef:

  Lieve Lenneke en andere geïnteresseerden,
  ik moet er helaas op terugkomen. Ik heb een aantal maanden geleefd zonder antidepressiva, heb een natuurgenezer bezocht, tekorten (b12 aangevuld en ondertussen een hele apotheek opgebouwd). Daarna bankroet en geen stap verder, sterker nog doordat ik mijn emoties niet meer onder controle had een goede vriendin verloren en toen was de grens voor mij bereikt. Ik heb de theorie van het stofje tekort toch weer omhelst alhoewel ik me nu met de antidepressiva ook slecht voel omdat het nog niet aanslaat. Ik ben ook een blog begonnen en wil hier een statement maken: antidepressiva zijn niet de as van het kwade die moeten worden uitgeroeid. Maar het is natuurlijk goed om te kijken of je zonder kunt leven en het zou ook goed zijn om te kijken of je andere tekorten hebt die soortgelijke problemen veroorzaken, maar ik teken bezwaar aan tegen de slechte naam die antidepressiva hebben gekregen. Voor sommige mensen waaronder mezelf hoop ik dat ik mijn leven er weer mee op de rails krijg. De echt wijze mensen hebben geen oordeel , nergens over , ook niet over antidepressiva. Ieder mens moet zijn eigen waarheid hierin zien te vinden en dat kan zijn met of zonder antidepressiva. Ik wil wel bestrijden dat antidepressiva slechts een placebo effect hebben. Dat is echt onzin. Succes allemaal met het vinden van je eigen waarheid. Ik ben nog wel even bezig vrees ik… Lees erover op het net gestarte blog https://camjoblog.wordpress.com/

 • Lenneke schreef:

  Hi Richard, dankjewel voor jouw berichtje en wat gaaf dat je een blog bent begonnen en alles zo open gooit. Ik heb zojuist je verhaal gelezen over Antidepressiva en ik snap wat je zegt. Voor ieder is een eigen weg en ik weet dat medicijnen soms ondersteunend op die weg kunnen zijn, maar tegelijkertijd voel ik ook heel sterk dat we ze als ondersteuning mogen blijven zien en niet als definitief eindstation. Ik geloof dat de crisis ons uitnodigt om ons leven te veranderen en daar horen soms pijnlijke keuzes en afscheid bij. Dat is wat de transformaties van deze tijd inhouden, oude stukken loslaten om zo dichter bij ons werkelijke zelf te komen. Ik geloof dat door het blijven slikken van de medicijnen je niet meegaat in de ontwikkeling die wel nodig is en je deze vroeg of laat alsnog krijgt voorgeschoteld. En uiteraard heeft iedereen hierin zijn eigen keuzes welke ik ook meer dan kan begrijpen en volledig respecteer; ik weet hoe uitdagend de weg is, maar desondanks en misschien wel juist voel ik heel sterk dat dit het verhaal is waar ik achtersta en hier wil delen. Respect voor jouw doorzettingsvermogen en het openbaar maken van jouw verhaal! Ik wens je alle goeds! Veel liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.