Authentic Movement met Janneke Bexkens

‘Mmm de ruimte voelt fijn’ hoor ik mezelf zoetzachtig zeggen, terwijl Janneke m’n jas aanneemt. De zachtheid die uit m’n mond komt, staat in schril contrast met hetgeen wat er momenteel door m’n lijf heen jaagt. Als een vulkaan die op uitbarsten staat, botvier ik de laatste dagen mijn frustratie op alles wat in de weg staat. Er wil iets uit. En ik mis de veilige bedding om het te laten komen. En dus daar is Janneke. De boei waaraan ik me even mag optrekken, me voorzienend in ruimte en de nodige draagkracht.  

Walgend eigenbeeld
En terwijl ze me rustig tot een diepe ontspanning begeleidt, maak ik contact met hetgeen wat gevoeld wil worden. Een pijn die me overweldigt en die, wanneer Janneke me vraagt m’n naam door m’n lijf te laten klinken, zich nog eens stukje rauwer laat zien. Het voelt veilig om me te laten gaan en binnen een mum van tijd sta oog in oog met de voor mij bekende pijnplek; het mezelf laten zien. En dan in dit geval mezelf terugzien op een filmpje; iets wat me soms doet walgen, zelfs bijna laat kotsen.

Spiezende klanken
‘We gaan bewegen’ zijn Janneke’s woorden die me een ogenblik later midden op de glimmende vloer in haar Hurkse ‘Plan B’ dansstudio laten landen. Nadat ik mijn ruimte heb gecreëerd waarbinnen mijn bewegingen mogen plaatsvinden, spiezen de rakende klanken van ‘Helios’ recht de warzone binnen. M’n verdriet laat mijn lichaam kronkelen en richting bepalen voor de daaropvolgende uitingen. Ik voel hoe de pijn loskomt en mijn lichaam autonoom bepaalt wat in de beste ondersteuning voorziet.

Oppervlakkige verstopperijtjes
Terwijl ik dans en mijn dramatische uithalen probeer te bedwingen, ontpopt zich een woede. Schreeuwen, tieren, vloeken; het is mijn innerlijke kind wat zich wil laten zien in al haar grootsheid. Wat vrij wil bewegen. Wat niet langer gedempt wil worden door oppervlakkige verstopperijtjes. Uit angst afgewezen te worden op basis van mijn uiterlijk. Uit angst niet geaccepteerd te worden in mijn gevoelsmatige zwaargewicht.

Ik ben kroongetuige
De drift uit zich in mijn bewegingen en laat me energetisch overgeven. De walging komt los. Ik bulk het uit met Janneke haar compassionele blik in mijn ooghoek. Ze nodigt me uit de beweging weer op te zoeken wat ruimte creëert. Er wordt getransformeerd. Ik ben kroongetuige. Langzaamaan voel ik hoe m’n bewegingen lichter worden. Hoe ik lichter word. Hoe ik wat begin te giebelen. Te rollen. Te spelen.

Ze is prachtig
Ik word vrijer. Ik durf mezelf te laten zien. Ik mag er zijn. In alles. En ik weet dat dit mijn mooiste zijn is. Met die extra kilo. Met die droge benen. Met dat boller snoetje. Ik, authentiek bewegend. Zonder rem. Zonder schaamte. Ze is prachtig. Ik ben prachtig.

Dankjewel Janneke voor jouw at-point begeleiding en het rotsvaste baken waar je me in voorzag.

Wil jij ook zo’n openkrakende sessie ervaren?

Contact Janneke via haar website of nummer 0687783826. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.