Vuur. Passie. Power.

Vuur, passie, power. Het was er allemaal vanochtend tijdens de Groene Vlinder bijeenkomst in het Evoluon. Binnen de muren van de Satun zaal vond in het `klein` plaats wat er momenteel op globaal niveau staat te gebeuren: de onvermijdelijke groeipijnen die horen bij een transformatie naar een nieuwe tijd. In een wereld waarin macht, status en geld domineren, vindt een langzame kentering plaats. En die kentering is noodzakelijk, aangezien de crisis langzaam maar onvermijdelijk haar stempel begint te drukken. 

Heb-cultuur
Aan het einde van de 2e wereldoorlog lag de focus voornamelijk op de wederopbouw van de welzijnsmaatschappij met voedsel, veiligheid en zorg als belangrijkste pijlers. Zo rond de 70/80´er jaren waren deze basisbehoeften een feit en ontstond er ruimte voor een nieuwe beweging; een beweging richting welvaart met daarin hebzucht als onvermijdelijk bijproduct. In plaats van welzijn, werd geld het belangrijkste motief waardoor de zogenaamde ‘heb-cultuur’ ontstond. En het is deze ‘heb-cultuur’ die er ervoor zorgt dat onze huidige maatschappij op omvallen staat.

Chaos
En zoals vaker gebleken in de geschiedenis kan zo’n crisis leiden tot chaos; burgeropstanden of oorlogen bleken ook eerder een onherroepelijk gevolg. Maar er is tevens een andere optie; het ‘teruggaan’ naar de welzijnsmaatschappij. Een maatschappij waarin er weer oog is voor de mens, waar niet geld maar respect en gelijkwaardigheid de kernwaarden zijn. Waar weer aandacht en ruimte is voor elkaar en we op basis van verbinding en betrokkenheid een veilige basis creëren.

Oude systemen
En dat is hetgeen wat we met de Groene Vlinder beogen. Maar het is een stevige overgang. Niet alleen zijn onze maatschappelijke en sociale systemen doorweven van de oude structuren, ook onze denkpatronen zijn nog gewend te handelen vanuit oude conditioneringen. En ergens voelen we die andere beweging, maar het is nog lastig hier handen en voeten aan te geven. En dat is niet gek. Het is een proces. Het proces om die nieuwe energie geleidelijk te integreren in ons systeem, zowel op maatschappelijk als geestelijk niveau.

Groeipijnen
En daar horen groeipijnen bij. En daar hoort chaos bij. Maar het is een andere chaos. Het is een chaos waarbij we in de kern allemaal hetzelfde willen en in ons geval betekent dat talent boven geld; betrokkenheid boven individualiteit; kwaliteit boven kwantiteit; gelijkwaardigheid boven hiërarchie. En dat is wat ons verbindt. En dat is wat ons blijft verbinden, ondanks de strubbelingen, ondanks de clashes. Het maakt dat we groeien, het maakt dat we transformeren, ook al voelt dat soms alles behalve zo.

Let’s get it on!
Maar met de passie, het vuur en de betrokkenheid van al die mooie mensen die vanochtend en de afgelopen weken de tijd en moeite nemen om zich belangeloos in te zetten, om zich hard te maken voor iets waar ze in geloven, kunnen we die transformatie de handen en voeten geven die het nodig heeft. En eigenlijk zijn we dat al aan het doen. Iedere effort weer. Iedere confrontatie weer. Want het zijn juist die tegenstellingen die bijdragen aan de totstandkoming van die nieuwe maatschappij.

So let’s get it on guys and fight for what we believe in!

 

Lees hier meer over de ´Groene Vlinder Talentontwikkeling´

 

1 Comment

 • Kom 20 februari naar het Evoluon en deel mee in de feestvreugde…

  Ik vind het een groot voorrecht vanuit het hart en met behoud van een goed geweten samen te werken aan eerlijk werk. Want hoe kan iemand met een dieper bewustzijn van de huidige geld-gedreven en gecorrumpeerde beloningsstructuren én werken én een goed geweten behouden?

  Op zijn zachtst gezegd werkt de hele politiek economische context, waar de financiële sector de scepter zwaait, nml niet bepaald in het voordeel van de kwaliteit en continuïteit van leven. Maar worden we als maatschappij tegelijkertijd wel behoorlijk dwangmatig onder druk gezet op straffe van boetes, kortingen en uitsluiting mee te werken aan het in stand houden en zelfs verergeren van allerlei problemen.

  Een gemeenschap kan alleen pas dan optimaal functioneren wanneer organisaties die in de afhankelijkheid van de geld-gedreven maatschappij een onderlinge relatie hebben op basis van geld, productlevering, klant leverancier relaties, subsidieverstrekker, controle, bureaucratie,
  uit die keten van belangen stappen en hier samen verantwoordelijkheid gaan nemen.

  Groene Vlinder Talentontwikkeling doet voor hoe dat kan werken,
  nodigt uit mee te doen
  en leert en activeert om het ook zelf te doen.

  Samen delen we in de oogst en in de opbrengst van de oogst. Dan is het feest…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.