Rapé; Sjamanistisch ritueel om ‘hoofd te zuiveren’

Pjssssssssssss. M’n hoofd ontploft, de tranen springen in m’n ogen en ik heb moeite de kalmte te bewaren die zojuist tijdens de introductie zo eenvoudig klonk. Het eerste ‘shot’ rapé is zojuist m’n neus in geblazen en terwijl ik alle zeilen bijzet om de rust te bewaren en, zoals geïnstrueerd, m’n neus te ontzien van een ademstroom, wordt ook mijn andere neusgat gevuld met dit Sjamanistische medicijn. Het eeuwenoude medicijn, naar wat schijnt, helpt bij het loslaten van emotionele, fysieke en geestelijke ziekten en de heldere verbinding met je intuïtie herstelt.

´Zuiveren van het hoofd´
Rapé, oftewel een mengsel van tabak, plantaardige wortel schors, zaden, bladeren en planten as, wordt in het amazonegebied al duizenden jaren als medicijn gebruikt. De Inca’s gebruikten het om ziekten te genezen en ‘het hoofd te zuiveren’. Door inheemse stammen wordt rapé tevens gebruikt bij geestelijke reizen om in trance te raken, visioenen te zien of voor het weghalen van negatieve energie. (Bron: Linda Roos)

Sjamanistisch ritueel
Omdat rapé vaak wordt gebruikt in rituelen met ayahuasca, waarin de rapé de kracht van de ayahuasca intensiveert en de geest in nauwer contact brengt met de natuur, leek het mij een mooie gelegenheid om alvast te proeven aan de ‘Sjamanistische medicijn-rituelen’. Niet in de laatste plaats omdat de geplande ´aya reis´ nogal wat, lees een vrachtschip, spannings-stof doet opwaaien.

Snuff
Dus nu. De rapé. Na het plaatsen van de intenties op je linker- (wat laat je los) en rechterneusgat (wat verwelkom je), wordt het poeder door een bamboe-pijp je neusgaten in geblazen. De intense ‘klap’ die ontstaat zorgt ervoor dat de geest zich opent en de voorgenomen intenties hun werk kunnen doen. Oke, aan die klap is niks gelogen; het lijkt alsof m’n hoofd explodeert en m’n neus geen andere keus heeft dan eraf te vallen. Omdat het medicijn op de pijnappelklier werkt, mag je de eerste 5 minuten enkel en alleen door de mond ademen en ook dat blijkt best een uitdaging. Maar met behulp van mijn kundige begeleidster, lukt het me de kalmte te bewaren en in overgave de werking toe te staan.

Radio-stilte
Het lijkt alsof ik langzaam helemaal naar binnen keer, helemaal in m’n lijf zak waarbij de volumeknop van m’n mind langzaam wordt uitgedraaid. Mmm. Na 5 minuten mag ik m’n neus snuiten om vervolgens het, inmiddels groots gewaardeerde, kanaal weer volop te gebruiken. Ik ga liggen en ik voel spanning in m’n lijf. Het blijkt dat de rapé de toestand van je lijf uitvergroot en je zo heel duidelijk kunt ervaren waar de spanningspunten zitten en hoe je lijf er op dat moment aan toe is. Tevens voel ik een wat weeïge sensatie in m’n maagstreek, m’n zonnevlecht, welke gedurende de dag blijft zorgen voor oprispingen en een verminderde eetlust.

Exit saboteurs
Naast deze minder prettige sensatie, ervaar ik die dag tevens een bepaalde focus; ik schrijf een uberscherpe mail en zet mezelf spot-on neer tijdens een uitdagend telefoongesprek. De zinnen komen er vloeiend en standvastig uit; het lijkt bijna alsof mijn interne saboteurs (mevrouw de twijfelkont en de oei-als-ik-mezelf-maar-niet-te-groot-maak-tante) zelf de Amazone eens van dichterbij zijn gaan bekijken.

Hoe dan ook; mijn doop is een feit. En al is het nog niet helemaal trappelend, ik voel meer rust bij de gedachte aan m’n volgende ‘trip’. To be continued;)

Benieuwd naar dit ritueel en andere Sjamanistische rituelen? Check de website van YanuShewa.

 

1 Comment

  • Laura schreef:

    Super interessant Len!! En lees ik nu dat je een ayahuasca trip gaat maken?! Ben heel erg benieuwd hoe dat voor je gaat zijn… Lots of love, peace and power for you <3 xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.