De Chinese poel van hoogwaardige vrouwelijke ‘left-overs’

Left-over women, de inmiddels officiële term in China waarmee de Chinese single vrouw boven de 27 wordt aangeduid. Ondanks grote druk van zowel ouders als de Chinese maatschappij, kiezen deze doorgaans hoogopgeleide vrouwen niet voor trouwen om te trouwen. Maar waar in Westerse landen de term powervrouw gonst, is het in China de ‘fake vrouw’ waarmee deze kopstukken spottend worden geïllustreerd inclusief slordige haren, breed postuur en onverzorgde kleding.

De markt op
En ondanks het feit dat deze vrijgevochten dames het over het algemeen prima weten te redden, onderwerpen de wanhopige ouders zich doorgaans aan een druk-opvoerende ratrace om ‘left-over’ dochterlief alsnog aan die begeerde man te helpen. Zo worden zogenaamde ‘date corners’ afgestruind om, gewapend met foto en korte contactadvertentie, hun pareltje letterlijk op de markt te zetten. Want happy single zijn? No way! Bijgeloof pretendeert namelijk dat je vanaf 29+ ‘ongelukkige’ kinderen krijgt en de kans op het vinden van een man ieder jaar kleiner wordt. En zonder kinderen geen voortzetting van de familiestamboom. ‘Een regelrechte ramp’, aldus de ouders. 

Where’s the money?
Het huidige China loopt nog altijd een generatie ‘achter’ op bijvoorbeeld Nederland of een ander Westers land. Gezien de hoge prijzen voor huisvesting en kwalitatieve levensmiddelen is het nog altijd uitdagend om je als Chinees te voorzien in een toereikende basisstandaard. Hierdoor ligt de focus voornamelijk op het verdienen van zoveel mogelijk geld, iets wat de man-vrouw rolverdeling in haar traditionele plooi houdt: de man zorgt voor het geld, de vrouw voor het huishouden. De gemiddelde vrouw hecht dan ook enorm veel waarde aan status en inkomen van haar toekomstige partner, zodat veiligheid en onderkomen gegarandeerde kost zijn. 

Natje en een droogje
In ruil daarvoor verwacht de man dat vrouwlief zich gedraagt als de ‘gelukkige’ huisvrouw; ze zorgt voor het eten, ziet er altijd leuk uit, houdt het gezin draaiende en zorgt voor de nodige natjes en droogjes. En dat is ook precies de reden waarom de ‘fake vrouw’, zoals de Chinese man de opvallend sterke variant van het andere geslacht noemt, een uitdaging of zelfs een bedreiging vormt. Zij danst namelijk niet naar de pijpen van deze traditionele man en conformeert zich niet aan de maatschappelijke rolverdeling. Deze vrouw wil een eigen leven, zelf nadenken, keuzes maken en haar geld verdienen. 

Stigma
En mede daardoor prijken er diverse stigma’s op deze geëmancipeerde hoogvliegers. Zo worden ze, zoals eerder verteld, afgebeeld als brede onverzorgde types, krijgen ze doorgaans het label ‘pain in the ass’ en worden ze beticht voor hun sterke voorkeur voor de westerse man. Ook de Chinese overheid is druk in de weer met deze sociale revolutie waarbij de traditionele rol-uitwisseling onder druk komt te staan. ‘Vrouwen doe je plicht, wordt geen vergeelde parel’ is een van de slogans waarmee de ‘All-China vrouwen federatie’ campagne voert. ‘Wanneer er miljoenen mannen niet in staat zijn een vrouw te vinden, bestaat er een grotere kans dat zij deelnemen aan rellen, stelen en groepsgevechten’, aldus de Chinese staatskrant.

Tegenbeweging
Het Japanse cosmeticamerk SK-II lanceerde onlangs, als onderdeel van een wereldwijde campagne om vrouwen te inspireren hun toekomst vorm te geven, een indrukwekkend filmpje om deze vrouwen in al hun kracht én verdriet een stem te geven. Het feit dat het filmpje nog steeds online staat pleit, volgens correspondente Marieke de Vries, voor een mogelijke verandering binnen de Chinese Overheid. “Wanneer succesvolle vrouwen met kennis en geld het land verlaten, zijn ze met een overschot van 24 miljoen mannen nog veel verder van huis.”

Benieuwd of jij het tijdens het filmpje wél droog houdt.. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.