Omgaan met angst

Er komt op het moment zo in die nachtelijke uurtjes nogal wat voorbij, wat maakt dat ik ’s nachts en overdag soms wat angstig kan zijn. Maar die angst nodigt me tegelijkertijd uit om m’n kracht te pakken. En ondanks de weerstand in eerste instantie, maakt het telkens weer dat de angst wordt getransformeerd naar een enorme power en besef ik me dat die 2 zo ontzettend dicht bij elkaar liggen. Het voelt als blokkerende creatiekracht, die eigenlijk niets liever wil dan in die vorm de wereld ingaan. En dus aan ons om die kracht te pakken. Om op zo’n moment iets te doen wat ons in contact kan brengen met die uiterst krachtige levensforce. 

Angst accepteren
En hierboven heb ik het over de angst omzetten in creatiekracht. Soms is het juist nodig de angst er volledig te laten zijn en ‘m te omarmen. Om je volledig over te geven en je te openen voor de angst. Om dit te kunnen, is het belangrijk te leren zijn met gevoelens van angst en weerstand. Dat wanneer je lichaam gevuld is met angst, je er bij kunt zijn en ernaar kunt kijken zonder je in gedachtes te verliezen. Telkens weer terug in je lijf komen, de lichamelijke sensaties ervaren en daarmee zijn zonder te willen dat het anders is, zonder te willen dat het weggaat. Een aardingsmeditatie kan daarbij werken. Ik laat altijd een zwaar anker vanuit m’n stuit de grond ingaan richting het midden van de aarde en schrijf vervolgens in de grondingsbuis die daaruit ontstaat mijn volledige voor- en achternaam en de datum (dus vanuit m’n stuit in de lengte richting het middelpunt van de aarde). Ook schiet ik uit beide voeten 2 krachtige speerwortels richting het middelpunt van de aarde en schrijf daar tevens mijn volledige voor-, achternaam en datum in. En vervolgens blijf je je focussen op je bekkengebied en telkens als je je beseft dat je weer wordt meegesleurd door je hoofd, kom je weer terug naar die basis. Dit is een soortgelijke begeleide meditatie die je daarbij kan helpen.

Angst golven
Het helpt je daarnaast om je te realiseren dat het golven zijn, ook wel waves genoemd.  De golven komen op, maar gaan altijd weer voorbij. Angst blijft nooit. En door deze te observeren ga je je eigen angsten wat meer doorzien en ‘begrijpen’. Soms kun je er zelfs een soort van structuur in herkennen. Het heeft met de trilling te maken. Als je in een periode zit waarin je, zonder duidelijke oorzaak, angstiger bent dan normaal, maak je hoogstwaarschijnlijk een sprong in je ontwikkeling. Je gaat dan mee op een hogere frequentie, waardoor alles wat in jou aanwezig is wat niet mee resoneert op deze trilling, naar de oppervlakte komt. Niet altijd fijn, maar wel heel belangrijk en waardevol voor ons als mens.

Angst bij hogere trilling
In mijn geval gaat mijn trilling rond 16.00 standaard omhoog, waardoor er doorgaans in die uren meer naar de oppervlakte komt waar ik naar mag kijken. En in een periode waarin ik een stevige frequentie-upgrade heb gehad, zoals nu, zijn dat meestal de uren dat ik me wat angstiger voel. Waarin ik wat afweziger ben en minder ruimte in m’n systeem voel; ik voel me dan vaak afgestompt en wazig. Het lijkt dan letterlijk alsof alles met een lage trilling aan de oppervlakte drijft wat ervoor zorgt dat dat m’n geest vol aanvoelt en ik niet de verbinding met mijn ‘echte’ zelf kan maken. Meestal duurt dit een paar uurtjes en loop ik dan soms wat verloren rond, niet helemaal goed wetend wat ik met mezelf aanmoet.

Geblokkeerde creatiekracht
Maar dankzij die hogere trilling zijn dat ook de uren waarin uitermate veel creatiekracht en potentie verborgen zit. Wat ik hierboven al schreef; vaak is angst geblokkeerde creatiekracht, vitale levensenergie, die ook niets liever wil dan in die vorm de wereld instromen. Dus aan ons de uitnodiging om uit te vinden hoe we die angst kunnen transformeren naar power en creatie. Ik heb de afgelopen weken aardig wat oefenmateriaal gehad, wat maakt dat ik mijn positieve ervaringen nu kan delen:

 • Oerkracht
  Krachtig en coachend hardop praten tegen mezelf. Jezelf met moed en power toespreken dat het je gaat lukken, dat je sterk bent, dat dit is wat je wil, dat dit is waarvoor je hier bent en dat alles in dit proces bijdraagt aan het hervinden van je ‘échte’ zelf. Ik merk dat wanneer ik op die manier begin te praten, ik contact maak met mijn Zijn en met haar enorme force. En je blijft net zo lang doorgaan tot je die immense kracht in je voelt branden en geloof me; die wil je ontdekken. Die oerkracht geeft je namelijk het gevoel alsof je alles aankunt, dat niks je teveel is wat je een enorm zelfvertrouwen geeft. En in plaats van een marionet van de angst, word je op deze manier hoedster van je eigen weergaloze oerkracht. En dat geeft niet alleen vertrouwen tijdens moeilijke periodes, maar laat je ook anders in de wereld staan. Onbevreesder, moediger, strijdlustiger, krachtiger. Want niks kan je nog wat maken, je weet dat je met deze oerkracht elke uitdaging aankunt en dat voelt zo bevrijdend! Dus trek ten strijde en ga op zoek naar die power en neem met niks minder genoegen. Zie het als een bootcamp, maar nu ben jij zelf de drill instructeur. En echt, hoe vaker je dit doet, hoe sterker je hierin wordt. En hoe meer ik dit doe, hoe meer ik dit ook in de nacht kan toepassen, maar dan pratend in mezelf.
 • Thank you!
  Hardop uitspreken waarvoor je allemaal dankbaar bent. En in het begin voel je wellicht wat weerstand, maar wanneer je doorzet merk je dat er langzaam verandering komt en je je meer en meer kunt verbinden met je hart. En je kunt voor ieder klein dingetje dankbaar zijn. Het feit dat je een dak boven je hoofd hebt, lekker hebt gegeten, fijne mensen om je heen hebt, een mooie boswandeling hebt gemaakt, een glimlach, een zonnetje, een warme douche, een lekker bed, een vogel die fluit, nieuwe inzichten, aanwijzingen op je pad, de plant in je huis etc. En je zit nooit zomaar in een proces. Het is altijd om je iets te leren of om je verder te helpen. Dus dankbaar zijn voor het proces, hoe moeilijk ook, helpt je enorm. En hoe meer jij je kunt focussen op de positieve dingen en je dankbaarheid daarvoor uitspreekt, hoe meer je ze gaat zien. Tegelijkertijd merk ik dat in zo’n proces dingen altijd veel intenser en vervullender kan ervaren. Hoe bijzonder dan opeens een hele kleine geste van een vriendin wordt of hoe intens je dan het contact met een dierbare kunt ervaren of hoe die korte wandeling in het bos dan opeens zo allesvervullend kan zijn. Dingen waar je normaal niet of nauwelijks van opkijkt en als normaal beschouwt, worden in zulke periodes magische cadeautjes. Het is dan allemaal even niet meer vanzelfsprekend, waardoor je gaat zien waar het echt om gaat; waardoor je gaat zien wat jou op een diepe laag werkelijk vervult. Even word je niet in de hectiek van alledag meegesleurd, maar is er tijd en ruimte om dingen in hun volste volledigheid te ervaren.
 • Let’s dance!
  Vaak zitten we tijdens de angst zo vast in een hoofd vol irreële gedachten dat we helemaal niet meer in staat zijn contact te maken met onze échte stem. Door dan even lekker te dansen en in dat lijf te komen, kom je automatisch weer in verbinding met jouw basis, jouw genieten en jouw kundalini energie. En die is zo lekker! Het helpt je om dan lekker wat aardende muziek te draaien waar je blij van wordt, waar je lekker op kunt springen en je heupen los kunt wiegen. Dit is mijn all-time-favorite lijstje om even lekker op los te gaan!

Angst transformeren
De angst is een uitnodiging aan jou om weer hetgeen te gaan doen waar je echt blij van word. Waar deed je vroeger altijd? Waar gaat jouw vuurtje echt van branden? En dan heb ik het niet over series kijken, facebooken, whatsappen of lezen, nee dan heb ik het over output. Dus dingen die vanuit jou ontstaan. Creatie. Hoe kun jij die geblokkeerde stroom aan leven binnenin jou transformeren naar weelderige creatiekracht? Wat zijn je passies? Je talenten? Waar word je echt blij van? Waar ligt jouw hart? Kijk eens wat je tijdens zo’n angstgolf met die passies kunt? Hoe je die gevoelens van angst kunt omzetten in exploderende creatiekracht. Want dat is alles wat het wil; getransformeerd worden naar power, getransformeerd worden naar passie!

Dus speel ermee, oefen, probeer wat. Herpak die oerkracht en geef de wereld wat het nodig heeft; jouw volledige potentie!

5 Comments

 • Rikske schreef:

  Hi len! Mooie blog!!! Len angst hangt ook samen met neurotranmitters en een tekort aan het hormoon GABA. Dus wordt in de darmen aangemaakt, als daar alle darmflora naar behoren aanwezig zijn. Kus!!

 • Sarah schreef:

  Dank je wel Lenneke om dit zo helder te verwoorden.
  Jij hebt de gave om die dingen die ik voel in mijn lichaam om te zetten in woorden. Dat brengt me een heel verhelderende spiegel.
  Heel grote dank je wel daarvoor!!!

 • Admin schreef:

  Dankjewel voor jouw mooie reactie Sarah! Ik doe het met heel veel liefde en plezier en zo’n reactie is een dikke kers op de taart!

 • Moira schreef:

  Lieve Lebbeke,

  Ik geniet zo van jouw schrijven en van jou zijn, iedere keer als ik een glimt van jou opvang verwarmd het mijn hart.
  Ik vind je prachtig en zo ook jouw levensweg. Dankjewel voor jouw schrijven!

 • Moira schreef:

  Ik bedoel Lenneke 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.