Poedeltje naakt

IMG_2725

En dan sta je opeens met een loeigrote foto in het Eindhovens Dagblad. Zonder filter. Zonder bevorderlijk licht. En zonder 100x geprobeerd te hebben mezelf vanuit de meest gunstige hoek op die gevoelige plaat te krijgen. En gevoelig is ie. Want het voelt alsof ik poedeltje naakt door de wereld aan het rennen ben, zonder de bescherming van letterlijke filters en figuurlijke maskers. Alles heb ik voor de gelegenheid even aan de kant gelegd. En wat klinken ze stoer mijn lijfspreuken als ‘laat jezelf zien zoals je bent’ of ‘weet dat je er helemaal mag zijn’, maar tegelijkertijd vind ik het zelf zomaar verdomd lastig mezelf terug te zien.

Het was een aardige drempel. Het moment dat ik besloot meer van mezelf te laten zien in de vorm van mijn blogs op dit platform. Laten zien wie ik écht ben zonder het mooier te maken dan het is, waarvoor ik m’n ego al meer dan eens op non-actief diende te stellen. En het lijkt erop dat sinds deze ‘openbaring’ soortgelijke uitdagingen zich als vanzelf aandienen en telkens een tikkeltje spannender worden; zo stond ik een paar weken geleden samen met een vriendin in ‘de Uitstraling’ (toepasselijke naam ook) en werd ik kort daarna gevraagd voor dit interview in het Eindhovens Dagblad.

Een volmondige ‘JA’ had ik er in beide gevallen rap uit, maar het terugzien van beide foto’s triggert me veel meer dan ik me vooraf had kunnen bedenken. En dat de keuze is gevallen op de, in mijn partijdige optiek, minst charmante plaatjes draagt daar maximaal aan bij. Ik wijt het aan het licht, aan de lens, zelfs de fotografe moet het ontgelden, maar tegelijkertijd weet ik; dat ben ik, precies zoals ik ben. En ik schaam me bijna voor m’n oppervlakkigheid, maar ik ontkom niet aan de naakte waarheid; ik vind het simpelweg gewoon moeilijk mezelf zo in vol ornaat te aanschouwen.

En deze spiegel confronteert me met onbewust gedrag wat ik al jaren vertoon; ik ‘verstop’ mezelf en durf me in veel gevallen letterlijk niet voluit te laten zien. Niet voor niks sta ik thuis standaard op zo’n 2 a 3 meter afstand van mijn spiegel en is mijn badkamerlicht van dusdanige sterkte dat de, in mijn wederom gekleurde beleving, minder aantrekkelijke details subtiel wegvallen. En hoewel ik enerzijds sommige kwetsbaarheden steeds meer naar buiten durf te dragen, illustreert dit anderzijds dat bepaalde uiterlijke delen, mijn inziens de uitlopers van mijn innerlijk, nog driftig worden verborgen.

En zo ook met mannen. Ik laat mezelf gewoon niet zien. Ik sluit volledig zodra ik in contact ben met exemplaren die m’n onzekerheden spiegelen, wat een verklaring kan zijn voor het feit dat ik de afgelopen jaren geen man dichtbij heb laten komen. Het is gewoon te moeilijk; ik durf mezelf klaarblijkelijk niet eens dichtbij te laten komen, laat staan een man.

Maar ik heb bewust gekozen om niet meer in die schaduw te staan, ik heb bewust gekozen mezelf te laten zien en die keuze nodigt me uit steeds weer ‘kleine’ stapjes richting het licht te maken. Kleine stapjes in de vorm van uitdagingen die me telkens weer over een drempel trekken; pijnlijk, confronterend, maar zo ontiegelijk bevrijdend!

En zo pronken beide artikelen inmiddels prominent op mijn keukenkastje. Ik ben klaar met verstoppen. Ik wil mezelf kunnen aankijken. Ervaren wat ik daarbij voel en proberen dat zo liefdevol mogelijk te ontvangen wat soms ook betekent dat ik de keuken de hele dag angstvallig vermijd. Pff en wat een enorme confronterende spiegel, maar eentje die ontzettend nodig is voor een patroon wat me al jaren weerhoudt om in m’n kracht te gaan staan. Time to shine!

Artikel Uitstraling

Artikel Eindhovens Dagblad

 

3 Comments

  • Bram Brauer schreef:

    Lonneke je bent een prachtige vrouw. Je hebt al die filters en maskers niet nodig. Voor mij is het wel herkenbaar ook ik ben heel lang onzeker over mezelf geweest maar dat heb ik achter me gelaten. Ook al ben ik niet de knapste, rijkste man ik mag er zijn om wie ik ben.

  • Bram Brauer schreef:

    Sorry voor de typefout Lenneke. Stomme spellingscontrole!!

  • Lenneke schreef:

    Dankjewel Bram voor jouw lieve berichtje (met of zonder spellingsfout;)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.