Ultieme panic control tijdens duiksessie

Onder druk kalm blijven. Het was altijd al een dingetje voor me. Een duiksessie enkele jaren terug bleek dan ook het ultieme recept voor een setje stevig klotsende oksels. Want letterlijk onder grote druk en doordrenkt met benardheid rustig blijven ademen en je mind kalm houden. Het bleek de voeding voor een trauma welke me ‘s nachts nog regelmatig zou achtervolgen. En daarom vandaag in de rewind met de jongens van Dive4Fun als professioneel vangnet.

Claustrofobie
‘Ik moet doorgaan, ik mag niet falen, ik moet rustig blijven’ zijn de hardvochtige mantra’s die door m’n hoofd galmen terwijl ik 10 meter onder het Javaanse wateroppervlak hang, gevoelsmatig te weinig lucht binnenkrijg, m’n bril tot de nok toe vol water zit en ik druktechnisch niet zomaar omhoog kan. Dit laatste besef ontketent een dreigende paniek waardoor ik ben overgeleverd aan de mate waarin ik m’n ademhaling en mijn panische mind kalm kan houden. Noem het claustrofobie. Noem het panic ontrol.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Het creëerde een prikkende angst die ik vandaag, met de Galderse meren als kalm decor, samen met Rob en Eric van Dive4Fun mag gaan herschrijven. Maar kalm of niet, ook dit water behoeft een gekunstelde ademtechniek wat betekent enkel en alleen via de mond in-en uitademen, volledig en zonder pauze. Het veroorzaakt een bepaalde benauwdheid, net of ik niet genoeg lucht krijg en deze daarom geforceerd naar binnen probeer te lurken.

Paniek
En ondank mijn ervaring als yogi, hang ik binnen no-time in een naar-adem-snakkend-1-2-tje met mijn ademautomaat en spartel ik panisch naar de zuurstofrijke bovenwereld. En ik voel een soortgelijke paniek opkomen. ‘Ik kan dit niet. Het is te lastig. Het is te groot.’ Het feit dat ik gevoelsmatig niet genoeg lucht krijg in combinatie met de druk om te moeten presteren, maakt dat ik begin te hyperventileren en dat terwijl ik nog geen halve meter onder water drijf.

Meditatief
Maar waar ik tijdens de eerdere Balinese duik het enorme aandringen voelde om met de rest mee te kunnen, hoor ik nu de ontspannen woorden van Rob die me vaderlijk aangenaam instrueren en kalmeren. ‘Oke ik hoef niks. Als het niet lukt is het ook oke. We gaan het gewoon proberen’ zijn de woorden waarmee ik een moment later ondersteboven in het water bungel en ik verrassend genoeg een rustig ademritme weet te vinden. En het is eigenlijk best relaxt, bijna een beetje meditatief.

Trust!
Ik krijg vertrouwen in mezelf en het feit dat ik het kan. Ik besef me tevens dat zolang ik rustig blijf, ik op penibele momenten instinctief altijd hetgeen zal doen wat er nodig is. Sommige dingen kunnen we niet met onze mind regisseren of bedwingen, soms hebben we enkel vertrouwen nodig dat het wordt ‘geregeld’, zelfs of misschien wel juist in levensbedreigende situaties. ‘Mogen we dieper?’ is dan ook de reactie van mijn innerlijke thrillseeker wat maakt dat we een moment later samen afdalen in de wondere Galderse (visloze) onderwaterwereld.

Dive4Fun is een kleine duikschool die gerund wordt door Eric en Rob met persoonlijke aandacht voor de cursist als belangrijkste motto. Jij bepaalt zelf het tempo en je moet niks; een veilig gevoel en plezier staan voorop (met zo nu en dan een volle bril door een lachpartijtje onderwater, aldus Lenneke). Je kunt tevens je brevet halen, zodat je over de hele wereld kunt genieten van de ver-rijkende onderwaternatuur! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.