Allesovertreffende liefdesdope geaccelereerd door verlatingsangst

Het voelt als een teleurstelling. Iets wat ik eigenlijk liever niet wil loslaten. Het lekkere gevoel waar ik op kan blijven surfen; een golf van diepe bevrediging aangewakkerd door de man die ik onlangs ontmoette. Een man die me uitdaagt, een man die me prikkelt, een man die me emotioneel niet geeft wat ik wil; het blijkt ook nu weer de katalysator voor die allesovertreffende liefdesdope die met verlammende kracht door m‘n aderen stuwt. Zijn onbereikbare hart als accelerator voor die onweerstaanbare aantrekkingskracht die onderdeel is van de liefdesdans, een fenomeen waarvan Hannah Cuppens Liefdesbang me onlangs bewust maakte.

Onbereikbaar
Hij maakte wat bij me los, deze social designer uit Eindhoven. Zijn humor, zijn charme, zijn mate van zelfverzekerdheid, ik smulde ervan. Als ook de mate onbereikbaarheid die hij met zich meedroeg, hoe hij, ondanks onze toffe dates, weinig van zich liet horen en ik daardoor niet minder dan eens confuus in het ongewisse bleef. Zoals in eerdere relaties, activeerde dit ook nu die ijzersterke trekkracht die me weerloos in de ban hield.

Verslavende dope
Het uitte zich in een verslavende dope die mijn systeem, zoals een junkie betaamt, aan de lopende band probeerde te scoren. Dope in de vorm van app’jes, dope door het voeden van die bedwelmende droomgedachten die me telkens weer lieten wegzwijmelen op die aantrekkelijke golf van illusie. Een illusie, omdat ik inmiddels weet dat er een oude dynamiek aan ten grondslag ligt.

Ontvangst na afwijzing
Het is de dynamiek die ik ken van vroeger. Want ook mama gaf me niet waar ik naar verlangde. Ook mama liet me emotioneel niet toe. Maar soms, heel soms mocht ik een glimp opvangen van die gekoesterde verbinding en stond ik oog in oog met haar open hart. En het is die opening die me, na een nietsontziende afwijzing, op een allesovertreffend niveau vervult. Het is die opening die ik als een bloeddorstige hyena achterna jaag, vroeger bij m’n moeder, later bij mannen. Niet voor niks zocht ik onbewust altijd exemplaren die me emotioneel niet konden voeden, waardoor deze liefdesdope altijd binnen handbereik was, standaard geleverd in een pakket vol destructieve afwijzingen en verwoestende teleurstellingen.  

Liefdesdans
En ik had er drie ontmoetingen voor nodig om de dynamiek te herkennen. Het is de drang om zijn gesloten hart voor mij te openen die hier floreert. De extase die daaruit voortvloeit is overheerlijk en dat gevoel wil ik dan ook liever niet ter discussie stellen. Maar ik weet dat ik niet anders kan. Ik weet dat wanneer ik blijf wegtrippen op deze begeerlijke gevoelens van illusie, ik wederom gedesillusioneerd achterblijf. Want het is niet echt. Het is de verstikkende liefdesdans, zoals Hannah Cuppen het zo treffend omschrijft in haar Liefdesbang, die verantwoordelijk is voor deze verlammende aantrekkingskracht.

Loslaten
Het besef maakt dat telkens wanneer het gevoel zich aandient, ik het probeer te ontvangen zonder me erin te verliezen. Ik het probeer te ontvangen met de onderliggende wetenschap dat het gebaseerd is op de dynamiek. En in eerste instantie maakt het verdrietig, want ik wil het gevoel niet loslaten. Het gevoel is lekker. Het gevoel laat me even wegvluchten uit de realiteit. Maar om echt te kunnen voelen wat er daadwerkelijk is, is deze bewustwording noodzakelijk. Om liefde vanuit gelijkwaardigheid te laten bloeien is dit een onvermijdelijke stap op mijn pad naar heelheid. So that is what I will do.  

Meer mangerelateerd kluifmateriaal en andere inspirerende stories? Like de Facebookpagina:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.