What to do in Ubud

Voor de een een oplichtend walhalla, voor de ander een overvol krioelend mierennest. Want inderdaad, in vergelijking met de rest van het serene Bali, kun je Ubud gerust een heksenketel noemen. Drukte alom, overal wel iets te doen of iemand die je een taxi aanbiedt. Desalniettemin heeft dit van origine pittoreske kunstenaarsdorpje een onwijs grote aantrekkingskracht op me. En waarom? Zijn het de kilometers aan bewustzijnsverruimende activiteiten die m’n hart op hol doen slaan? Misschien. Of toch de oplaadbare batterijen aan healthy raw-vegan foodbars die me telkens weer volledig van m’n smakelijke stuk brengen. Kan zeker zijn. Feit is dat een combinatie van die 2 een magneet is voor inspirerende peops, medeverantwoordelijk voor de aangenaam oplichtende vibe.

So Ubud it is! En ik neem je mee naar de plekken die jouw verblijf een flinke opzwieper kunnen geven.

About the food….

Alchemy

Om maar met deze knoeperd in huis te vallen. Buddha bowls, white magic, oh my goji’s, de oplichtende termen vliegen je om de oren zodra je de prikkelende kaart openslaat. En geprikkeld was je waarschijnlijk sowieso al. Met het serene interieur, de healthyfoods all over the place in een smakelijk bedje van harmonieuze ambiance is je ‘being’ waarschijnlijk al overgeschakeld op standje ‘unwind’. En je voelt het. Het feit dat er op een zorgzame en aandachtige manier omgegaan wordt met eten en de bronnen waar het vandaan komt; het creëert een happy vibe waar je niet anders dan extatisch van kunt smullen.

Atman

En ondanks het feit dat Ubud een weelderige snoeptuin is van zinnenprikkelende coffeebars, veganistische kafe’s en Raw treats, is het toch deze ‘Atman‘ die mijn aandacht compromisloos in haar ongedwongen greep houdt. Want met een entrance aan de drukke straat, is het open rijstveld waar je binnen op af loopt, zuurstof-rijkend. En geloof me als ik zeg dat dit enkel het topje van de met kokosrasp besneeuwde vegan ijsberg is. Afgewisseld met het gezang en de onderlinge onderonsjes, creëert de Balinese staf een heerlijke laid-back atmosfeer Het aangrenzende rijstveld gecombineerd met een interieur ‘au naturel’, faciliteren daarbij een welkome binnen-buiten experience.

Sayuri

En of het de zorg is waarmee de producten worden gekozen, het plezier waarmee ze vervolgens opgediend worden of het gezonde ´materiaal´ waarmee de hele zaak doorweven is, de plek vibreert als een malle. De mensen die hier komen lijken vol te floreren, druk bezig hun kracht te pakken en ‘m vervolgens op de globale kaart te slingeren. Mensen delen hun ervaringen, visies en ambities en dat allemaal onder het genot van ´Choco Buddha Powerbars´ en ´Peak Performance Bowls´. En dat zijn geen salades waar de ingrediënten mind-loos op elkaar worden geduwd; dit zijn perfect uitgebalanceerde schilderijtjes met oog voor smaak, kleur en voedingswaarden.

Get a goodnight sleep…

Yoga Guesthouse

Eerlijk is eerlijk. Ubud is redelijk crowded. Zeker in de maanden juli en augustus, wanneer het hele dorpje letterlijk bedolven raakt onder het Europese en Amerikaanse massatoerisme. Dan is Penastanan, een aangrenzend dorpje, een welkome verademing. Hoewel ook dit steeds meer bekendheid begint te krijgen, kun je hier zeker nog intunen op een welkome dosis rust en chillness. Dit ‘Yoga Guesthouse’ is een prima plek om je nachten te spenderen. Overigens is er geen yoga studio aanwezig, just so you know 😉

Guesthouse Runa

Gelegen in een van mijn favoriete straatjes van Ubud. Tussen de rijstvelden van Penastanan voelt het alsof je ver verwijderd bent van alle drukte en herie met voldoende ‘voedend’ materiaal om lekker op ‘de berg’ te vertoeven.

Yoga Barn

Ja een bezoekje aan Ubud is niet compleet zonder deze Yoga Barn. Ubud heeft nou eenmaal een spiritueel karakter en wil je deze echt beleven hoort daar ook iets in deze sferen bij. Eigenlijk ben je het aan het dorpje verplicht om minimaal 1x iets aan mindfullness, yoga of ‘zwevende’ activiteiten te ondernemen. En wat is dan makkelijker om in middenin dit centrum van upliftende events te pitten. Recht vanuit je bed, de yogamat op! You go for it!

Where to go…

Ecstatic dance op zondagochtend in de Yoga Barn

Waar ik enkele jaren terug rond dit tijdstip nog gerust m’n laatste Mojito kon leegslurpen, klok ik deze zondagochtend fris en fruitig in voor een ochtendje ‘clubben’. Want zo voelt het. Er is muziek, een opgelaten menigte en een prachtige open shala waar deze waaier van kleurrijk potentieel zich gracieus en verlichtend kan ontvouwen. En dat is dan ook wat er instantly gebeurt.

Breath of Bliss

Op een paar ochtenden in de week is Paradiso het decor voor Breath of Bliss, Christabel Zamor’s ademtechniek in een uiterst kleurrijk jasje van muziek, dans en klank. De adem. Een vanzelfsprekend mechanisme met een onbegrensde potentie die je tijdens deze sessies diep kunnen openen. Wil je meer weten, lees mijn blog ‘Volle bak ademen bij Breath of Bliss in Ubud’.

5 elements dance activiation 

Er heerst een bepaalde vrije manier van bewegen in Ubud. Dat zie je onder andere terug in de diverse danssessies. Mensen voelen zich vrij om los te gaan, elkaar aan te raken en buiten hun comfortzone te gaan. Zo ook tijdens deze 5th element freedom dance gebed door de prachtige Malaika, een powerhouse in levenden lijve. Middels haar muziek, spot-on begeleiding zakken we samen in onze oerkracht en gaan we compleet los in verbinding met onszelf, elkaar en moeder Bali.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.